Polski Związek Brydża Sportowego

PZBS

KRS 0000219753, NIP: 525-16-56-918, Organizacja Pożytku Publicznego

konto PZBS: 07 1240 6175 1111 0000 4577 6692

KMP 6/2021 - analiza rozdań

Spis treści
KMP 6/2021 - analiza rozdań
Rozdanie 2.
Rozdanie 3.
Rozdanie 4.
Rozdanie 5.
Rozdanie 6.
Rozdanie 7.
Rozdanie 8.
Rozdanie 9.
Rozdanie 10.
Rozdanie 11.
Rozdanie 12.
Rozdanie 13.
Rozdanie 14.
Rozdanie 15.
Rozdanie 16.
Rozdanie 17.
Rozdanie 18.
Rozdanie 19.
Rozdanie 20.
Rozdanie 21.
Rozdanie 22.
Rozdanie 23.
Rozdanie 24.
Rozdanie 25.
Rozdanie 26.
Rozdanie 27.
Rozdanie 28.
Rozdanie 29.
Rozdanie 30.
Rozdanie 31.
Rozdanie 32.
Rozdanie 33.

Rozdanie 31.

Rozdanie 31
Rozd. S,
po partii: NS
Q 10 7 2
A Q 10 5 4
8 5 3
2
 
5 4
6 2
K J 10 9 6
A 7 5 3
rozd. 31 6
9 8 7 3
Q 7 2
K Q 10 9 8
  A K J 9 8 3
K J
A 4
J 6 4
 

 

 Karta rozpoczynającego w tym rozdaniu licytację gracza S leży dokładnie na granicy między otwarciem 1 i 1, a to na którą z tych odzywek S się zdecyduje zależeć powinno od stylu gry pary. To jednak nie ma większego znaczenia, gdyż po każdym z dwóch wymienionych wyżej możliwych otwarć, wylicytowanie doskonałego szlemika pikowego jest możliwe. Wymaga to jednak zastosowania pewnych, dość zaawansowanych konwencji, więc zapis 1430 da parze NS wiele punktów turniejowych. Poniżej prowadzące do sukcesu sekwencje licytacyjne:

W N E S
      1
1 1 2 2 (1)
pas 4 (2) pas 4 (3)
pas 4 (3) pas 4BA (4)
pas 5 (5) pas 5 (6)
pas 5 (7) pas 6 (8)
pas 6 (9) pas  
  1. Silny trefl na pikach.
  2. Splinter treflowy.
  3. Cue bidy.
  4. Pytanie o 5 wartości.
  5. Jedna.
  6. A dama pik?
  7. Jest, ale nie mam żadnego króla
  8. A renons treflowy?
  9. Brak.

 S próbuje nawet zagrać szlema, który przy renonsie treflowym byłby kontraktem znakomitym, gdyż partner na 99% ma damę kier.

 Po otwarciu 1 przeciwnicy nie będą interweniowali, co wcale nie ułatwi zadania parze NS.

N S
  1
2BA (1) 3 (2)
4 (3) 4
4 4BA
5 5
5 6
6 pas
  1. Inwit do końcówki z fitem pikowym 4+.
  2. Forsujące do dogranej pytanie. To odzywka kluczowa w tym rozdaniu.
  3. Krótkość treflowa, a dalej tak, jak w opisanej poprzednio sekwencji po otwarciu 1.