Bezpieczeństwo podczas brydżowych zawodów ligowych
BEZPIECZEŃSTWO
PODCZAS BRYDŻOWYCH ZAWODÓW LIGOWYCH
Ligi centralne
Środki bezpieczeństwa:
- Rozstawienie stołów do gry w odległości co najmniej 2 metry od siebie, z przestrzenią co najmniej 9 metrów kwadratowych dla każdego stołu.
- Pomiędzy zawodnikami siedzącymi po tej samej stronie zasłony ustawiona zostanie dodatkową „ścianę” z pleksi, tak aby nie mieli z sobą bezpośredniego kontaktu, ale żeby się widzieli.
- Dodatkowy sprzęt – karty, pudełka i bidding-boxy – tak, aby karty były używane rzadziej oraz aby, każdy zawodnik miał własny bidding-box do licytacji.
- Urządzenia do zapisywania wyników rozdania (bridgemate) będą zdezynfekowane przez sędziów i używane przez tylko jednego zawodnika podczas trwania segmentu.
- Na stołach nie będzie się znajdować nic oprócz sprzętu.
- Stoły do gry oraz sprzęt będą dezynfekowane.
- Sędziowie będą wyposażeni w przyłbice oraz środki dezynfekujące.
Obowiązki dla uczestników zawodów:
- Obowiązek dezynfekowania rąk przez zawodników przed i po każdym segmencie.
- Obowiązek dezynfekowania rąk przez wszystkich podczas wchodzenia i wychodzenia z sali gry.
- Każdy zawodnik musi stosować odpowiednie środki ochrony indywidualnej (osobistego wyposażenia ochronnego PPE): osłonę ust i nosa (maseczkę lub przyłbicę).
- Jeżeli wszyscy zawodnicy przy stole, na którym zainstalowane są przesłony pleksi, wyrażą zgodę można podczas trwania segmentu nie używać maseczek, ale w każdym momencie wstawania od stołu środki osłony ust i nosa powinny być bezwzględnie stosowane.
- Wszyscy zawodnicy w momencie, gdy nie zajmują miejsca za stołem do gry powinni zachować odpowiedni dystans i stosować osłony ust i nosa (maseczka lub przyłbica).
Obowiązują:
- Zakaz obecności osób postronnych na sali gry, w tym kibiców.
- Bezwzględny zakaz używania oraz trzymania telefonów komórkowych przy stolikach.
- Bezwzględny zakaz spożywania posiłków na sali gry.
- Zasady higieny oraz stosowanie dobrych praktyk higienicznych – dokładne i częste mycie rąk wodą z mydłem, osuszanie przy użyciu ręczników papierowych, dezynfekowanie osuszonych dłoni środkami na bazie alkoholu (min. 60%).