Polski Związek Brydża Sportowego

PZBS

KRS 0000219753, NIP: 525-16-56-918, Organizacja Pożytku Publicznego

konto PZBS: 07 1240 6175 1111 0000 4577 6692

Bezpieczeństwo podczas brydżowych zawodów ligowych

Ligi centralne

Środki bezpieczeństwa:

  • Rozstawienie stołów do gry w odległości co najmniej 2 metry od siebie, z przestrzenią co najmniej 9 metrów kwadratowych dla każdego stołu.
  • Pomiędzy zawodnikami siedzącymi po tej samej stronie zasłony ustawiona zostanie dodatkową „ścianę” z pleksi, tak aby nie mieli z sobą bezpośredniego kontaktu, ale żeby się widzieli.
  • Dodatkowy sprzęt – karty, pudełka i bidding-boxy – tak, aby karty były używane rzadziej oraz aby, każdy zawodnik miał własny bidding-box do licytacji.
  • Urządzenia do zapisywania wyników rozdania (bridgemate) będą zdezynfekowane przez sędziów i używane przez tylko jednego zawodnika podczas trwania segmentu.
  • Na stołach nie będzie się znajdować nic oprócz sprzętu.
  • Stoły do gry oraz sprzęt będą dezynfekowane.
  • Sala do gry będzie często i regularnie wietrzona.

Obowiązki dla uczestników zawodów:

  • Obowiązek dezynfekowania rąk przez zawodników przed i po każdym segmencie.
  • Obowiązek dezynfekowania rąk przez wszystkich podczas wchodzenia i wychodzenia z sali gry.
  • Podczas rozgrywania zawodów sportowych zawodnicy mają obowiązek stosowania się do aktualnych zasad i ograniczeń - opublikowanych na gov.pl-osoby uprawiające sport w ramach współzawodnictwa sportowego są zwolnione z obowiązku zakrywania ust i nosa. Poza stolikiem brydżowym należy stosować ogólne zasady:zachować odpowiedni dystans i stosować maseczkę do zakrycia ust i nosa.

Obowiązują:

  • Zakaz obecności osób postronnych na sali gry, w tym kibiców.
  • Bezwzględny zakaz używania oraz trzymania telefonów komórkowych przy stolikach.
  • Bezwzględny zakaz spożywania posiłków na sali gry.
  • Zasady higieny oraz stosowanie dobrych praktyk higienicznych – dokładne i częste mycie rąk wodą z mydłem, osuszanie przy użyciu ręczników papierowych, dezynfekowanie osuszonych dłoni środkami na bazie alkoholu (min. 60%).